Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αναπαράσταση της βοήθειας προς την ΕΛΛΑΔΑ έκανε ο Στρος-Καν στην Ν.Υ.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση κατά εργαζομένης ξενοδοχείου της Times Square, στο Μανχάταν. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, ανακοίνωσε η αστυνομία ότι του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της…..ομηρίας. Ο Στρος-Καν αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή αργότερα σήμερα.

 Παράλληλα, για γενετικό υλικό του Στρος Καν ερευνά το FBI.
Η επιχείρηση σύλληψης, όπως αναφέρει η New York Times, έγινε στις 4.45 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (περίπου 1.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος), λίγο πριν ο Στρος Καν αναχωρήσει από το
αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης με προορισμό το Παρίσι.
Βαριές καταγγελίες από την 32χρονη καμαριέρα
Μια 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης αφού «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ.
Σύμφωνα με τον Μπράουν η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.
«Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», είπε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά–ξεχνώντας το κινητό του τηλέφωνο.
«Είμαι αθώος»
Τον Στρος-Καν εκπροσωπεί ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ο οποίος επικοινώνησε με το Reuters με e-mail. Σε αυτό ανέφερε ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «θα δηλώσει αθώος».
Ο Ντομινίκ Στρος Καν, θεωρείται ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κερδίζει τον προεδρικό θώκο στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έναντι του σημερινού προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Στρος Καν θα ταξίδευε στο Βερολίνο, όπου και είχε προγραμματίσει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με βασικό θέμα την ελληνική κρίση χρέους.
Σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ
Η κατηγορία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του.
Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.
Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράσθηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε και εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.
Ο Στρος-Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου