Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ !!!!!!!





Ξεπλένουν λαδωμένο χρήμα εικοσαετίας

Την Τρίτη συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens. Είναι η τελευταία της συνεδρίαση, στην οποία θα αποφασιστούν οι παραπομπές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόρισμα της...
 πλειοψηφίας της εξεταστικής (ΠΑΣΟΚ), έκτασης περίπου 100σελίδων, με εκτενέστατες αναφορές στις υποθέσεις του C4I, των προμηθειών στην Υγεία, των εξοπλιστικών προμηθειών (συστήματα Patriot και Ερμής), της ροής μαύρου χρήματος, της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, των προμηθειών του ΟΤΕ και του ΟΣΕ.

Στο μέρος που αφορά τον ΟΤΕ γίνεται μια συνοπτική καταγραφή της ιστορίας «απομύζησης» του Οργανισμού κατά τη διαδικασία του απαραίτητου εκσυγχρονισμού του. Στην εν λόγω ιστορία περιγράφεται η διαδικασία της υπονόμευσης της κρατικής Ελληνικής Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών (ΕΒΗΛ): «Μαντέλης (πρόεδρος) και Τόμπρας (διευθύνων σύμβουλος) του ΟΤΕ πιέζουν για την κατάργησή της (ΕΒΗΛ)», η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν «το μοναδικό εμπόδιο για τη μονοδρόμηση των προμηθειών του ΟΤΕ».

Ο κούκος αηδόνι 


Από τη στιγμή που οι προμήθειες... μονοδρομήθηκαν προς τη Siemens και τους συνεργαζόμενους μ’ αυτήν (εθνικούς) προμηθευτές άρχισε το Δημόσιο να πληρώνει τον κούκο αηδόνι. Αντιγράφουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το πόρισμα: «Στη Σύμβαση 7160 η μέση τιμή κόστους των ψηφιακών παροχών ήταν για τον ΟΤΕ 256% μεγαλύτερη από τη μέση τιμή που αγόρασε η British Telecom». Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία, η οποία συνεχίστηκε πάνω - κάτω στο ίδιο μοτίβο, για μια 20ετία.

Έχοντας εξασφαλίσει την... τεχνογνωσία της «μονοδρόμησης» των προμηθειών η Siemens χώθηκε όπου υπήρχε χοντρή δουλειά.

Στον ΟΣΕ, για παράδειγμα, σύμφωνα με μια από τις αναφορές του πορίσματος, διαβάζουμε τα εξής... υπέροχα:

«Στις 15.12.2005 προκηρύχθηκε ο εφοδιασμός ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας για τον ΟΣΕ με τίμημα 60.000.000 για 730 χιλιόμετρα, έναντι 40.000.000 για 2.020 που είχαν υπολογίσει οι τεχνικές υπηρεσίες του Οργανισμού. (...) Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών Ι. Κατσούλης ανέφερε ότι η προσφορά της Siemens ήταν εκτός προδιαγραφών και έπρεπε να αποκλειστεί. Στη συνέχεια οι προσφορές βαθμολογήθηκαν χωρίς τον πρόεδρο με αποτέλεσμα να βαθμολογηθεί η Siemens με την υψηλότερη βαθμολογία και από πλειοδότης που ήταν να γίνει μειοδότης». Θαύμα! Θαύμα!!!

Ανάλογα... υπερτιμολογημένα «θαύματα» περιγράφονται στις σελίδες του πορίσματος στις δουλειές που αναλάμβανε η Siemens συμβαλλόμενη με το υπουργείο Άμυνας (Patriot - Ερμής), με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (C4I), με το υπουργείο Υγείας και πάει λέγοντας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου προμηθεύεται το 2006 αξονικό τομογράφο στην τιμή των 125.960 ευρώ. Την ίδια χρονιά για τον ίδιο τομογράφο, από την ίδια εταιρεία (Siemens), το Δημόσιο πληρώνει 246.000 ευρώ.

Εκεί, ωστόσο, που συντελείται το θαύμα των θαυμάτων είναι στις σελίδες του πορίσματος, οι οποίες περιγράφουν τη ροή του μαύρου χρήματος. Εκεί διαβάζουμε, πόσα, με ποιες μεθόδους και με ποιους ανθρώπους διακινούσε η Siemens το χρήμα για να «λαδώνει» τις δουλειές της. Για τους λαδωμένους, ούτε γραμμή. Θαύμα, θαύμα!!!
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου