Ο Ιερώνυμος αφορίζει την κάρτα του Πολίτη. Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση
Αλλάζει πλεύση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένος να «σκληρύνει» τη στάση του. Ακούγοντας τις φωνές της συντηρητικής πτέρυγας της ιεραρχίας, ο κ. Ιερώνυμος κάνει για πρώτη φορά μια δήλωση… αναμονής, για ένα θέμα που «καίει» την Εκκλησία:
Την κάρτα του Πολίτη, για την οποία λέει ότι διατηρεί επιφυλάξεις και θα μιλήσει εν καιρώ. Είναι μάλλον εντυπωσιακή η όρθωση του αναστήματος του Αρχιεπισκόπου, ιδιαίτερα για ένα θέμα, για το οποίο δεν φαινόταν διατεθειμένος να εμπλακεί. Τώρα, αντίθετα, δείχνει έτοιμος ακόμα και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Γιατί, αν, ο Αρχιεπίσκοπος τελικά «αφορίσει» την κάρτα του Πολίτη, όπως του ζητούν αρκετοί Μητροπολίτες, τότε θα μπορέσει να στηρίξει τις προσφυγές πολιτών που δεν θα τη δεχτούν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για «καταπίεση των θρησκευτικών τους φρονημάτων»!
Έτσι, η στάση του κ. Ιερώνυμου εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, εναντίον της οποίας - παρά τις καλές σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό - έριξε τα «καρφάκια» του σε πρόσφατη συνέντευξη, μιλώντας για τη φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το νέο χτύπημα ήρθε με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία και προφανώς «γεννήθηκε» μετά από τη γιγάντωση των πιέσεων να πάρει θέση επίσημα η Εκκλησία, από τους κόλπους της. Με ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ιερώνυμος «παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον το θέμα της “Κάρτας του Πολίτη” και συμμερίζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του πιστού λαού, έχοντας δηλώσει ήδη τις σχετικές επιφυλάξεις του». Αρκετό καιρό τώρα, ακουγόταν έντονα η άποψη, ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν τα λέει «έξω από τα δόντια», όπως έκανε ο Μακαριστός Χριστόδουλος. Οι απόψεις αυτές εντάθηκαν, εδώ και μερικούς μήνες, από τότε δηλαδή που προέκυψε το θέμα με την κάρτα του πολίτη. Ωστόσο, με την εν λόγω ανακοίνωση αλλάζουν τα πράγματα. Επισημαίνεται ότι η τελική τοποθέτησή του, επί του θέματος, θα γίνει μετά τη διαμόρφωση όλου του νομοθετικού πλαισίου από το υπουργείο Εσωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι «προέχει ο απόλυτος σεβασμός στο ανεπανάληπτο και την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου». Ο λόγος της παρέμβασης Ιερώνυμου ήταν, για να «προλάβει» τις αντιδράσεις των πιστών. Κι αυτό, γιατί την Κυριακή θα συγκεντρωθούν κληρικοί και πιστοί έξω από τη Βουλή, για να διαμαρτυρηθούν, για την κάρτα του πολίτη. Έτσι λοιπόν, αρκετοί είναι οι ψίθυροι, που θέλουν να χαρακτηρίσουν την κίνηση αυτή του Ιερώνυμου ως «προληπτική», λόγω του φόβου να μην αρχίσουν μαζικές διαμαρτυρίες και έξω από τα γραφεία της Ιερά Συνόδου.
Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος, δείχνοντας ότι δεν χρησιμοποιεί ακραία γλώσσα, τονίζει πως «αναμένει δε, τη διαμόρφωση από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του όλου νομοθετικού πλαισίου, για την τελική τοποθέτησή του». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αυτή άλλωστε, είναι και η ξεκάθαρη στάση σύσσωμης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία με απόφαση της έχει αναθέσει στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την από κοινού μελέτη των σχετικών ζητημάτων, που ανακύπτουν με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων της Θεολογίας, της Νομικής και της Πληροφορικής.
Οι πιέσεις
Πάντως, πέρα από τη συγκέντρωση στη Βουλή που έχουν προγραμματίσει για αύριο οι πιστοί, διαμαρτυρόμενοι για την Κάρτα του Πολίτη, ο κ. Ιερώνυμος προσπαθεί να κλείσει την «πληγή», που άνοιξε στις σχέσεις του με την συντηρητική πτέρυγα της Ιεραρχίας η στάση του στο θέμα. Κι αυτό, γιατί υπάρχει κίνηση πολιτών, καθοδηγούμενη από τον πρώην υποψήφιο μητροπολίτη Αττικής - ο οποίος σημειωτέον έχει μεγάλη δύναμη - η οποία συλλέγει υπογραφές για προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο, ώστε να μη δεχτούν την κάρτα, η οποία πιστεύουν ότι αποτελεί το «σημάδι του θηρίου», όπως περιγράφεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Η άρνηση του κ. Ιερώνυμου, να φέρει το θέμα στη Σύνοδο, για την οποία «παραπονιέται» ότι θα πρέπει να του δώσει μεγαλύτερη δύναμη και να του επιτρέψει να κάνει πράξεις, απέδειξε το αντίθετο στα μάτια των ιεραρχών, που τον επικρίνουν. Αναπόφευκτα δε, ο κ. Ιερώνυμος τέθηκε σε σύγκριση απέναντι στον Μακαριστό Χριστόδουλο, ο οποίος, όταν η κυβέρνηση είχε (με τη «βούλα» της ΕΕ) ζητήσει να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, είχε κάνει… επανάσταση. Και, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι η όρθωση του αναστήματος της Εκκλησίας, που ζητούν οι Ιεράρχες, απηυδισμένοι και από την κριτική που δέχεται η Εκκλησία, το τελευταίο διάστημα.
Η κίνηση των πολιτών, άλλωστε, βρήκε σύμφωνους αρκετούς ιεράρχες και, κατόπιν επιστολών του αρχιμανδρίτη προς τον κ. Ιερώνυμο, έχει τεθεί το ζήτημα: Μήπως πρέπει η ΔΙΣ να ασχοληθεί με το θέμα, διαβάζοντας τα κείμενα που μιλάνε για το «σημάδι», να τα ερμηνεύσει και να πάρει σαφή θέση, υπέρ ή κατά της κάρτας; Αντ’ αυτού, ο κ. Ιερώνυμος είχε επιλέξει να στείλει στους πολίτες, που του ζήταγαν το μάλλον αυτονόητο, μια τυπική ευχαριστήρια επιστολή, ως απάντηση στην πρώτη που είχε λάβει, μετά από αρκετούς μήνες και αφού είχε δεχθεί… καταιγίδα επιστολών διαμαρτυρίας. Αυτό, προκάλεσε οργή. Όμως, όλα αλλάζουν…
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου