Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΖΑ ΑΕ = ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΒΙΚΥ ΜΑΚΡΙΔΟΥ ,ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ !!!!!!!!! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ !!! ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ...........................




Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.

Η επιχειρηματίας Βίκυ Μαρκίδου υπήρξε στενή συνεργάτις του πρώην υπουργού. Στη λίστα με τους πελάτες της υπάρχουν φορείς του.....
Δημοσίου και το περιβάλλον της πλαισιώνεται από τον Δ. Καλλιμάνη, υπασπιστή του πολιτικού του ΠΑΣΟΚ

Λίγοι κάνουν χρυσές δουλειές στην Ελλάδα της ύφεσης. Ανάμεσά τους κάποια από τα μελετητικά γραφεία που διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά. Μόνο τα χρήματα
που κέρδισαν από τους αγρότες, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να κάνουν αιτήσεις, ακόμα και με δανεικά, ξεπερνάνε τα 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 3 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι πήγαν στα γραφεία με τα οποία συνεργάζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ενα από τα πρόσωπα που συντονίζουν τα προγράμματα των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά, ως σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι η 43χρονη Βίκυ Μαρκίδου, μια πετυχημένη επιχειρηματίας, ιδρύτρια και βασική μέτοχος της εταιρείας Private Consulting ΑΕ (μετεξέλιξη της ΤΕΚΜΩΡ Βορείου Ελλάδος Α.Ε.) η οποία συμμετέχει και στο δ.σ. αρκετών ακόμα επιχειρήσεων.

Η κυρία Μαρκίδου, για την οποία γεννιούνται κάποια εύλογα ερωτήματα, αποτελεί ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού success story, καθώς διαθέτει το συνδυασμό της δυναμικότητας και των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Σήμερα η εταιρεία της παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες κι έχει διαχειριστεί πλήθος οικονομικών προγραμμάτων εθνικού και κοινοτικού χαρακτήρα.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρει και η ίδια στο βιογραφικό της, έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου, σε θέματα διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ στους τομείς Ενέργειας και Βιομηχανίας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης αναφέρεται ότι η εταιρεία της έχει πραγματοποιήσει πλήθος projects, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που επιχορηγήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο, το Β' και το Γ' ΚΠΣ.

Στον ενδεικτικό κατάλογο πελατών της εταιρείας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βρίσκει κανείς έναν εντυπωσιακό αριθμό υπουργείων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Εργασίας, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πολλοί δήμοι και δημόσιες εταιρείες, κυρίως της Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες.

Ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας αναφέρεται ο Δημήτρης Καλλιμάνης, πρώην υπασπιστής του Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Αμυνας. Ο Δ. Καλλιμάνης παρ' ότι παραλείπει να δηλώσει στο βιογραφικό της εταιρείας την προϋπηρεσία του δίπλα στον πρώην υπουργό, μετά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ακολούθησε τον Α. Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Ανάπτυξης, εγκαταλείποντας τον στρατό. Στην εταιρεία εντάχθηκε το 2004, αν και όπως μας ενημέρωσαν από την Private Consulting, πρόσφατα ξαναφόρεσε τη στολή του στρατιωτικού, προκειμένου να «συμπληρώσει τα ένσημά του».

Η κυρία Μαρκίδου είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας και δεν το κρύβει. Κυκλοφορεί με σοφέρ και πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία όπως αναφέρουν οι περίοικοι «δεν θα μπορούσε να περάσουν απαρατήρητα». Τελευταία, ωστόσο, λένε ότι ο σοφέρ της εμφανίζεται με ένα πιο σεμνό αυτοκίνητο, «ίσως για να μην προκαλεί τόσα βλέμματα εν μέσω κρίσης, αλλά και γιατί ο υπουργός με τον οποίο έχει ταυτιστεί βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα».

Ανθρωποι που έχουν επισκεφτεί τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Παραδείσου, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, αναφέρουν ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε εκεί και η φωτογραφία του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Η ίδια δηλώνει ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τον πρώην υπουργό.

Ενας από τους τομείς που δραστηριοποιείται εντόνως τελευταία είναι η ενέργεια (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.). Μία από τις εταιρείες στων οποίων το δ.σ. συμμετέχει είναι η Helesco, ανώνυμη εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Στη σύνθεση του πρώτου δ.σ. της Helesco (ΦΕΚ 776, 6/2/2008) εμφανίζεται να συμμετέχει μαζί με τον Αντώνη Χάγια , γνωστό για τις σχέσεις του στον τομέα των εξοπλισμών, πρώην εκπρόσωπο της γερμανικής HDW, που ήλεγχε το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, δραστηριότητες του οποίου ελέγχει ο ΣΔΟΕ.

Στην «Κ.Ε.» απάντησε ότι η Helesco είναι δική της εταιρεία και ότι ο Α. Χάγιας δεν είναι πλέον στο δ.σ., στο οποίο, όπως δήλωσε, «συμμετείχε ως εκπρόσωπος ενός κυπριακού fund».

Το όνομά της εμφανίζεται επίσης στη σύνθεση εταιρειών όπως η Προφίλτεκ, η Απλσολ, Μελιγαλάς Ηλιακό Πάρκο Α.Ε, στην Κεραμοποιία Σερρών, στην Πράσινη Ενέργεια Α.Ε και στην ΑΓΩΓΟΣ μαζί με συνεργάτη της από την Private Consulting και τον πρώην υπασπιστή του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ερωτήματα γεννιούνται και για την ακριβή αρμοδιότητα της κυρίας Μαρκίδου στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο πρόεδρος Τζανέτος Καραμίχας αναφέρει ότι είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα βιομάζας. Πράγματι σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο «Κάραβελ» για την «παραγωγική πλευρά του αγροτικού τομέα» τον περασμένο μήνα, ήταν μεταξύ των εισηγητών που παρείχαν ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά και τη διαχείριση υποπροϊόντων από αγροτική και κτηνοτροφική χρήση.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην «ανάγκη αξιοποίησης των φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων για την παραγωγή βιομάζας από αγρότες και κτηνοτρόφους, με την καθοδήγηση των ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ». Η ίδια όμως δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι ο ρόλος της είναι να συντονίσει τα προγράμματα των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά.

Στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ διαβεβαιώνει ότι παίζει έναν συντονιστικό ρόλο μαζί με τον Γρ. Δρέττα, επίσης τεχνικό σύμβουλο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος ανήκει σε ένα από τα τέσσερα μελετητικά γραφεία, στα οποία ανατέθηκαν περισσότερες από χίλιες αιτήσεις αγροτών, με βάση τιμής τις 3.000 ευρώ εκάστη.

Ο Βάιος Γκανής, από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών, ο οποίος έκανε μόνος του την αίτηση, όπως λέει, έχει καταγγείλει ότι το πραγματικό κόστος δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ και η ΠΑΣΕΓΕΣ εάν ήθελε να βοηθήσει τους αγρότες, έπρεπε να διασφαλίσει αυτή την τιμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου